La mulți ani, Nicolae Manolescu!

Nicolae Manolescu este considerat unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii, dacă nu chiar cel mai mare critic contemporan şi, în general, cel mai important critic român, în opinia lui Mihai Vakulovski, autorul unei monografii extinse despre acesta.

Astăzi, 27 noiembrie, omul de cultură a împlinit vârsta de 73 de ani, și, indiferent de orientările sale politice care au fost intens discutate și puse la zid de jurnaliștii și criticii contemporani, domnului Manolescu nu îi poate fi negată erudiția și moștenirea de o reală valoare pe care o va lăsa literaturii române, una dintre cărțile sale fundamentale fiind Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară și se poate mândri cu o carieră publicistică impresionantă.

Mai mult de atât, Nicolae Manolescu a publicat un număr de peste 40 de volume, iar valoarea sa ca istoric literar – demn urmaș al lui George Călinescu – și critic, îi este recunoscută în anul 2005, când devine președinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Un interviu cu marele critic, publicat de Adevărul la începutul acestui an, dezvăluie o personalitate complexă, cu o istorie de viață pe cât de interesantă,  pe atât de zbuciumată. Acum, cu ocazia aniversării sale, îi urăm un călduros ”la mulți ani!” și îi mulțumim pentru contribuția pe care a avut-o și o are în cultura românească de azi și de mâine.

 


Scris de:

1166


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.