Comoara din Goleşti

Bârfe5 septembrie12:28

Tezaur - monedeÎn timp ce efectua lucrări de amenajare a grădinii, un vâlcean a dat peste potul cel mare. Fireşte, nu vorbim despre un câştig la 6 din 49…  ci, conform directorului Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander , despre “cel mai mare tezaur recuperat de către o instituţie publică în ultimii 140 de ani, de când muzeele recuperează în mod sistematic tezaure din România”.

Vâlceanul, deşi anonim, a devenit cel mai faimos descoperitor de comori din România pe 1 septembrie. Atunci, în timp ce efectua mai multe lucrări de amenajare în grădina proprie, unealta pe care o folosea a scos la suprafaţă primele monede. Apoi au urmat multe altele, o adevărată comoară ascunsă de vreun turc sau vreun boier care făcea afaceri cu turcii, cu secole în urmă.

Om de bună credinţă, vâlceanul a decis să anunţe autorităţile. „Nu vă pot da foarte multe detalii pentru că domnul respectiv nu doreşte să îi facem publică identitatea. A descoperit monedele întâmplător, în data de 1 septembrie, în apropiere de Râmnicu Vâlcea. Pentru recuperarea monedelor au trebuit să fie realizate anumite lucrări pentru că nu toate piesele erau la suprafaţă. Este fără îndoială o comoară ascunsă în condiţii tulburi, fie este vorba despre o sumă uriaşă care i-a aparţinut unui negustor sau unui funcţionar otoman, fie unui boier care avea contacte strânse cu Imperiul Otoman şi banii acestia au fost acumulaţi ca urmare a unor plăţi comerciale sau politice. La vremea aceea reprezenta echivalentul a mii de ducaţi din aur”, spune directorul Muzeului Naţional de Istorie, Ernest Oberlander. Tezaur monetar de argint  este format din  47.000 bucati akce turcesti perioada 1421-1451 , totalizand 55,775 Kg , din timpul sultanului Murad II (1404-1451).

Modul în care a fost descoperită comoara este contestat de către Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunitatii online detectiemetal.com . Acesta susţine că “descoperirea a fost făcută într-o râpă de lângă localitatea Goleşti, la câţiva zeci de metri de un drum circulat. Tezaurul a fost probabil pus acum şase secole într-un burduf de piele care însă s-a descompus în sol. Monedele erau îngropate la o adâncime de circa 25-27 cm, descoperirea fiind facilitată de faptul că stratul de pământ s-a subţiat de-a lungul secolelor din cauza alunecărilor de teren”.Tezaur

Ştirea a fost dusă chiar şi în plenul Guvernului de către ministrul Daniel Barbu. Motiv numai bun de glume pentru premierul Victor Ponta: „Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi”.

Comoara scoasă la iveală de către vâlcean va ajunge peste doi ani în vitrinele Muzeului Naţional. Până atunci, monedele vor fi studiate şi conservate. Conform legii, descoperitorul comorii ar trebui să primească un sfert din valoarea acesteia. Până acum, în România, nu se cunosc cazuri în care statul să se fi deranjat să  onoreze acest tip de obligaţie!

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.


Scris de:

602


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.