Cum au văzut japonezii viitorul

Minami1972 a anul în care, în Japonia, a fost construită una dintre cele mai ciudate clădiri din toate timpurile: Hotelul Capsulelor. Acesta este format din module de mici dimensiuni ataşate de o structură fixă şi trebuia să marcheze pregătirea ţării pentru o dezvoltare economică explozivă. Totodată ei încercau să pregătească populaţia pentru un viitor descris de mai toate producţiile Sci Fi.

Turnul Capsulelor Nakagin, sau Hotelul Capsulelor, a fost construit cu scopul de a marca începutul erei „apartamentelor-capsule”, într-o perioadă în care Japonia se pregătea pentru o dezvoltare amplă ce urma să fie asigurată de o nouă economie construită pe tehnologie şi industrie.

Coordonat de Kisho Kurokawa, grupul de arhitecţi care a iniţiat proiectul credea în conceptul de noi structuri care să se dezvolte şi să se adapteze la societatea pe care o serveau. Viitorul prezis nu a devenit realitate, în principiu din motive economice, iar turnul s-a transformat într-un anacronism, o structură unică pe care unii au căutat să o elimine, iar alţii au considerat-o simbolul unui idealism neatins.  Imobilul conţine 140 de capsule, module din beton ataşate unei structuri stabile, centrale, acestea fiind concepute cu scopul de a fi înlocuite la fiecare 25 de ani, pe măsură ce nevoile comunităţii se schimbau. Structurile futuriste ale turnului erau mobilate şi dotate cu utilităţi, iar fiecare dintre ele are o fereastră rotundă de mari dimensiuni.

Conform Wired, clădirea a devenit şi subiectul proiectului „1972” al fotografului Noritaka Minami. „Documentarea sa prin fotografie este, în parte, un răspuns la eventualitatea acestei dispariţii”, spune Minami, care a publicat fotografiile pe site-ul său. „Este o estetică interesantă, seamănă cu navele spaţiale, dar şi cu vasele de croazieră”, este de părere autorul proiectului fotografic. „Aceată idee a unei maşinării sau clădiri conduse de tehnologie sugerează mişcare şi călătorie”.

Chiar dacă trecerea timpului îl face să pară acum lipsit de activitate, Turnul Nakagin este locuit. Minami estimează că aproximativ 75 la sută dintre micile apartamente sunt ocupate. Unele sunt folosite ca locuinţe, altele pentru birouri sau scopuri diverse.  Minami mai spune că să intri într-un spaţiu care a fost construit pe o idee cu un atât de mare potenţial ajunge să te afecteze fizic: „Contemplu acest spaţiu când mă aflu acolo şi sper, prin aceste imagini, că alţii vor contempla acest viitor care nu s-a întâmplat niciodată”. În ciuda sentimentelor puternice ale comunităţii şi a conotaţiilor istorice legate de imobil, autorităţile japoneze nu au recunoscut-o oficial drept clădire istorică.

„Conservarea istorică nu este neapărat pentru ceva ce oferă o amintire plăcută”, este de părere Minami. „Dacă această clădire, nu mai există alta ca ea”.


Scris de:

1717


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.