Elicopterul controlat cu puterea minții

elicopter controlat cu puterea mintii

În urmă cu o săptămână, în timpul unui interviu, directorul celei mai cunoscute firme de producție a pesticidelor din Europa îmi spunea: “Așa e că în urmă cu 20 de ani nimeni nu credea că o să ajungem la stadiul în care terenul nu va mai fi arat, iar în câmp se va intra cu utilajul doar la semănat și la cules? Atunci, cu toții ar fi zis că vorbim despre tehnologii Sci-Fi!”

Corect, foarte corect a punctat omul în cauză. Dar ce ați spune despre faptul că omenirea a ajuns la un asemenea nivel tehnologic încât să poată manevra un elicopter doar cu puterea minții? Ați spune, probabil, că exemplul ar duce către “Avatar”, celebra peliculă realizată de James Cameron.

Însă, cu siguranță, ar trebui să vă spun: aveți o imaginație redusă, domnilor! Vă propun doar să vă gândiți  că strângeți pumnul drept. În acest moment un elicopter de 400 de grame virează dreapta. Apoi, vă rog să vă imaginați că strângeți pumnul stâng. Imediat, elicopterul virează stânga. Dacă vă imaginați că vă strângeți ambii pumni, elicopterul se va înălța.

Nimic din ce vă propun nu are legătură cu tehnologia cinematografică, cu Sci-Fi-ul. Totul tine de realitatea zilelor pe care le trăim. Vorbim despre un sistem remarcabil, dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea Minnesota, conduși de profesorul Bin He. Ce este cu adevărat diferit în acest sistem, față de altele, este că pilotul nu trebuie să se miște deloc, nu trebuie să apese niciun buton. Controlul este realizat cu ajutorul electrozilor situați pe scalpul „pilotului”, care detectează activitatea cerebrală a acestuia.

El face parte dintr-un studiu elaborat al unor interfețe creier-computer, care implică diferite căi directe de comunicare între creier și dispozitive computerizate sau robotice. Este pentru prima dată când cercetătorii au dezvoltat un vehicul de zbor care poate fi controlat în totalitate cu ajutorul minții Sistemul se bazează pe cercetări anterioare ale echipei, care au identificat tiparele de activitate cerebrală ce sunt corelate cu gânduri ca „încleștarea pumnului drept” sau „încleștarea ambilor pumni”. Acest tip de gânduri au loc în cortexul motor, o zonă responsabilă pentru controlul corpului.

Ca rezultat, atunci când sistemul detectează unul din gândurile specificate, îl convertește într-o comandă pentru elicopter, trimițând semnalul prin Wi-Fi către acesta. Cercetătorii prevăd o gamă largă de aplicații pentru acest tip de tehnologie, cum ar fi protezele sau scaunele cu rotile care pot fi controlate în acest mod.

Interesant este faptul că tehnica este non-invazivă. Comparând cu alte tipuri de interfețe creier-computer, care se bazează pe senzori implantați chirurgical, acest tip de sistem ar putea fi folosit într-o gamă mai largă de situații, cum ar fi ajutarea pacienților paralizați, controlarea scaunelor cu rotile sau a mai multor vehicule. Poate, într-o zi, chiar și chirurgii ar putea să opereze cu instrumente controlate prin această metodă, fără să fie nevoie să se îngrijoreze pentru tremuratul mânii.


Scris de:

936


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.