Facem şi lucruri bune pe Terra: Aerosolii produşi de om reduc furtunile tropicale!

Aerosoli

Omul nu doar distruge, prin poluare, echilibrul natural al planetei. Frecvenţa furtunilor tropicale în Atlanticul de Nord în cursul secolului XX, s-a redus sensibil ca urmare a producerii de aerosoli.

Aceştia sunt mici particule atmosferice care pot influenţa formarea norilor, relevă un studiu publicat în revista Nature Geoscience. Acţiunea aerosolilor rezultaţi din activităţile umane este unul dintre cei mai incerţi factori ai schimbării climatice. Aceste particule chimice – ozon, sulf etc. – suspendate în aer pot modifica radiaţia solară care ajunge pe suprafaţa pământului, dar în egală măsură pot modifica longevitatea norilor şi cantitatea de ploaie pe care o produc, prin interacţiunea cu picăturile de apă ce îi formează.

Unele ipoteze sugerează că mărirea concentraţiei de aerosoli înregistrată în a doua jumătate a secolului XX a accentuat seceta în Sahel şi a slăbit ciclul musonic pe subcontinentul indian.

Analiza realizată de Nick Dunstone, de la Institutul britanic de meteorologie, Met Office, arată că aerosolii afectează temperatura de la suprafaţa mării în Atlanticul de nord, ducând la modificarea ritmului cu care se produc furtunile tropicale în această zonă. Echipa lui Dunstone a utilizat pentru a demonstra acest lucru modele climatice folosite în prezent pentru simularea schimbărilor climatice trecute şi viitoare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că furtunile tropicale din Atlanticul de nord au fost mai puţin frecvente în perioadele în care concentraţiile de aerosoli de deasupra regiunii au fost mai mari.

Conform acestor estimări, aerosolii produşi de activităţile umane sunt principalii responsabili de acest fenomen, fapt demonstrat de creşterea în intensitate a furtunilor tropicale atunci când concentraţia acestor particule a început să scadă, după 1990.

Astfel, influenţând formarea norilor deasupra Atlanticului de nord şi scăzând astfel temperatura la suprafaţa mării, aerosolii modifică circulaţia atmosferică tropicală, au explicat cercetătorii, potrivit cărora studiile trebuie aprofundate, îndeosebi cele privind aerosolii emişi de activităţile umane, pentru a înţelege mai bine impactul lor asupra schimbării climatice.


Scris de:

636


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.