O nouă modă a intrat în România: ceremonia de căsătorie fără preot

2014 le-a oferit românilor accesul la un nou serviciu: ceremoniile umaniste de căsătorie sau de botez.

 

Ce presupune o astfel de ceremonie? Ele nu au nicio componentă religioasă, căsătoria sau botezul fiind oficiate de un maestru de ceremonii (oficiant) laic, el nefiind reprezentantul vreunui cult. Înm plus, ceremoniile umaniste  pot fi oficiate în orice perioadă din an, inclusiv în timpul postului.

 

Ceremonia laică este, precum cea religioasă, una simbolică. Statul nu recunoaște decât căsătoriile încheiate în fața ofițerului de stare civilă. Precum slujba de cununie de la biserică, nici ceremonia seculară nu încearcă să se substituie legilor statului: este doar o completare la căsătoria civilă, pe care o aleg, de regulă, cuplurile non-religioase.

 

Numite și ceremonii laice, aceste evenimente pot fi personalizate în funcție de dorința participanților. „Spre deosebire de ceremoniile care urmează un orar strict, ceremoniile umaniste pot dura cât timp doresc participanții. Oficiantul își va structura discursul după indicațiile primite în cadrul discuțiilor preliminare. Putem personaliza fiecare ceremonie după gustul și preferințele voastre, pentru a crea evenimentul la care ați visat dintotdeauna. Visați la o nuntă tematică cu personaje din cărți sau din filme? Sau poate vreți să urați bun venit copilului vostru într-un mod cât mai original? Fiecare din oficianții noștri îți poate oferi o ceremonie personalizată, gândită și creată special pentru evenimentul tău” – se arată pe pagina de Facebook a serviciului.

 

Potrivit ceremoniiumaniste.ro, umanismul „este o atitudine de viaţă non-religioasă şi etică, cu referire la respectarea şi grija pentru celălalt şi pentru lumea în care trăim. Scopul umanismului este ca omul să fie ghidat de raţiune, inspirat de compasiune şi informat de experienţă. Este o atitudine de viaţă bazată pe libertatea de alegere şi de gândire. Aceasta susţine că avem o singură viaţă şi datoria să profităm din plin de ea, respectând convingerile altora, şi având grijă de mediul înconjurător în numele generaţiilor viitoare”, continuă descrierea.


Scris de:

816


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.