Privesc la stele de pe vârful vulcanului

Bârfe15 aprilie11:53

Mauna KeaHawaii va fi locul în care se va construi cel mai mare telescop din lume. Acesta va fi amplasat în vârful vulcanului Mauna Kea.

Noul sistem optic prevede construcţia unui observator pe Mauna Kea. Acesta este unul dintre cei cinci vulcani care formează insula Hawaii. La finalul investiţiei, oamenii de ştiinţă vor putea să observe obiecte din Univers care se află la o distanţă de 13 miliarde de ani lumină de Pământ.

Pentru finalizarea proiectului sunt necesari un miliard de dolari, finanţarea fiind susţinută de universităţi din SUA, Canada, China, India şi Japonia.  Oglinda gigant din interiorul dispozitivului, cu un diametru mai mare de 30 de metri, va fi montată din 492 de segmente.

Vulcanul Mauna Kea se află departe de marile oraşe, iar prin intermediul acestui observator astronomii vor putea efectua observaţii atât în spectru vizibil (spectru optic), cât şi în infraroşu.

Totuşi, realizarea telescopului ar putea întâmpina serioase piedici. Ele vin din partea triburilor locale, care cred că activităţile de construcţie a observatorului ar putea să tulbure spiritele vulcanului.

 


Scris de:

683


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.