Reţeta pentru o pizza perfectă!

Reteta Pizza A fost realizată de un grec sărac, probabil înainte de anul 74. Se presupune că reţeta pentru pizza, devenită celebră de-a lungul mileniilor, s-a format în urma amestecului realizat în bucătărie de localnicii de sorginte greacă din oraşele Pompei şi Neapolis. De atunci, milioane de bucătari au tot încercat să îi găsească reţeta perfectă. Abia acum ea a fost descoperită.

Eugenia Cheng, matematiciană la Universitatea Sheffield (Marea Britanie), a pus la punct formula științifică a unei pizza perfecte, luând în calcul raportul dintre blat și garnitură și timpul optim de coacere. Toți parametrii unei pizza – coacere, garnitură, mărime – au fost integrați într-un algoritm, scrie Daily Mail.

Studiul i-a fost comandat tinerei matematiciene de către rețeaua PizzaExpress, care a constatat că pizza romana de 35 cm se vinde mai bine decât pizza clasică de 28 cm. Cheng a demonstrat că succesul celei cu diametrul mai mare constă în raportul dintre grosimea blatului și garnitură și a elaborat formula care dă cantitatea ideală de garnitură în funcție de diametrul părții de cocă.

Ea a avertizat și în privința unei supraîncărcări cu garnitură, ce ar putea duce la înmuierea blatului.

„Încerc mereu să găsesc legături între matematică și hrană. Sunt două lucruri care îmi plac foarte mult. Îmi place să demonstrez că matematica se află peste tot în jurul nostru și că putem recurge la ea pentru a oferi explicații logice unor lucruri pe care le simțim, cum ar fi faptul că pizza de mici dimensiuni are mai des blatul moale”, a explicat Eugenia Cheng.

 

Sursa si foto: http://www.dailymail.co.uk


Scris de:

743


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.