Teorie ştiinţifică: când dispare viaţa de pe Terra?

mister terraUn grup de cercetători americani a stabilit că viaţa dispare de pe Pământ o dată la 27 de milioane de ani. Studiul, scrie vesti.ru,  arată că viaţa o ia, apoi, de la capăt. Astfel, cel puţin în ultimii 500 de milioane de ani, a existat o explozie de extincţii la fiecare 27 milioane de ani.

Odată cu descoperirea acestui lucru, astrofizicianul Adrian Malott de la Universitatea din Kansas şi paleontologul Richard Bambach de la Institutul Smithsonian cred că Soarele ar fi orbitat de un “vecin întunecat” la fiecare 27 milioane de ani, care aduce cu sine o mulţime de asteroizi pe care îi trimite pe Pământ. Acest … vecin a fost numit “Nemesis”.

Regularitatea cu care Nemesis orbitează în jurul soarelui este aproape la jumatate din timpul estimat iniţial, spun cercetătorii. Asta, deoarece în ultimii 500 de milioane de ani soarele a avut multe interacţiuni cu alte corpuri, iar câmpul gravitaţional al acelor stele a afectat cu siguranţă orbita misteriosului satelit, făcându-l să-şi piardă regularitatea de 27 milioane de ani.

Concluzia studiului arată că rata de extincţie care poate să difere de la 10% din speciile de pe Terra până la întreaga viaţă de pe planetă nu se ma întamplă exact la 27 milioane de ani ci, poate să varieze, înainte sau după, cu aproximativ 10 milioane de ani. Studiul încearcă să ne liniştească, arătând că ultimul eveniment de acest gen a avut loc abia acum 10 milioane de ani.


Scris de:

688


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.