Arabii contruiesc o staţie de metrou din aur

r4Regele Abdullah, al Arabiei Saudite, a comandat construirea unui noi staţii de metrou în capitala ţării. Contrucţia va fi una excentrică şi extrem de costisitoare, ea urmând a fi realizată din aur!

Noua staţie de metrou, ce va fi construită în sectorul financiar al Riadului, se va întinde pe o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi şi va fi amplasată pe noua linie de metrou, ce urmează să fie construită în mai puţin de 4 ani. Cea mai mare parte a staţiei va fi realizată din marmură, iar pereţii ei vor fi împodobiţi cu plăci din aur. The Independent susţine că “va fi cea mai costisitoare şi mai modernă staţie de metrou din lume”.

Proiectul a fost elaborat de arhitecta de origine arabă Zaha Hadid. Ea s-a inspirat din dunele Arabiei Saudite, încercând să confere staţiei contururile line ale acestora.  Chiar şi intrarea în metrou se va deosebi de asemenea foarte tare de cele obişnuite. Hadid a decis să construiască deasupra staţiei o clădire cu mai multe etaje de un design futurist, în care vor fi amplasate parcări şi un centru comercial. În staţie, care va deveni un important centru de transbordare, va fi aplicat de asemenea un nou sistem de acces al pasagerilor, menit să ajute la evitarea ambuteiajelor. Principiul de acţiune al acestui sistem nu este precizat în comunicat.

Hadid a avut în vedere şi să asigure pătrunderea luminii solare în staţie şi la intrarea acesteia, dar în acelaşi timp să-i protejeze pe pasageri de căldură. Pentru aceasta arhitecta a fost nevoită să proiecteze un acoperiş special. De asemenea, special pentru noua staţie inginerii au creat un sistem de aer condiţionat fără analogie în lume.

Această artitectă este prima din istorie femeie laureat al premiului Pritzker, considerat un premiu Nobel în domeniul arhitecturii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără Muzeul Naţional de Artă a secolului al XXI-lea de la Roma, sediul central al uzinei BMW din Leipzig, gara din Strasbourg şi marele centru comercial din Seul. De asemenea, Hadid a participat la proiectul complexului locativ ‘Turnul artistic’ din Moscova.


Scris de:

672


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.