Europa League: Sevilla ia trofeul , Benfica pierde a opta finală consecutiv!

fc sevillaSevilla FC a câștigat trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins Benfica Lisabona, cu scorul de 4-2, la loviturile de departajare (0-0 la finalul prelungirilor). Finala s-a disputat miercuri seara,  pe ”Juventus Stadium” din Torino.

Benfica a pierdut astfel a opta finală consecutivă în cupele europene și a doua la rând în Europa League, după 1-2 cu Chelsea sezonul trecut.  Câștigatoare a Cupei Campionilor Europeni în 1961 și 1962, Benfica a pierdut apoi cinci finale ale CCE, în 1963, 1965, 1968, 1988 și 1990, finala Cupei UEFA din 1983 și cea a Europa League din 2013, iar acum cu Sevilla. ”Vulturii” au disputat a treia lor finală în această competiție. În 1983, în finala Cupei UEFA, Benfica, după ce eliminase fără victorie pe Universitatea Craiova, în semifinale (1-1 în Bănie și 0-0 la Lisabona), pierdea trofeul, după 0-1 și 1-1 cu Anderlecht. Se poate spune că Benfica este în continuare victima ”blestemului lui Guttmann”: blestemul datează din anii ’60, după ce antrenorul ungur Bela Guttmann a reușit să aducă singurele două trofee de campioană a Europei din vitrina Benficăi. După ultimul succes, Guttmann a plecat la rivala FC Porto, dar înainte de a face acest pas, în urma unei divergențe pe teme financiare cu conducerea clubului din capitala portugheză, tehnicianul a pronunțat faimoasele cuvinte: „Fără mine, clubul nu va mai câștiga nicio finală europeană”.
Sevilla, în schimb,  a câștigat de două ori la rând Cupa UEFA, în 2006 după un categoric 4-0 cu Middlesbrough, formație care eliminase Steaua București în semifinale, și în 2007, după 3-1 la loviturile de departajare cu Espanyol Barcelona (2-2 după prelungiri).
Spania are cele mai multe trofee în a doua competiție europeană intercluburi — 14, urmată de Anglia (11), Italia (10), Germania (6), Olanda (4), în vreme ce Portugalia are 2, la fel ca și Rusia și Suedia, în timp ce Iugoslavia, Ungaria, Turcia, Belgia și Ucraina au câte un trofeu. De remarcat faptul că de la transformarea competiției în Europa League, aceasta a fost o afacere iberică, doar două finaliste la cele cinci ediții (Fulham și Chelsea) nefiind din peninsulă.


Scris de:

770


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.