Licitație pentru celebrul act de căsătorie al lui Napoleon cu Josephine

napoleonActul prin care viitorul împărat Napoleon Bonaparte își unea destinul cu fosta iubită a lui Barras, omul forte al Directoratului, va fi principala atracție a celui de-al doilea jubileu imperial (bicentenarul nașterii Josephinei de Beauharnais). Acesta se va desfășura la 20 și 21 septembrie, la Rueil-Malmaison (Franța).

Istoria a consemnat o ceremonie organizată în pripă: La 9 martie 1796, Napoleon Bonaparte, general șef al armatei interne, se căsătorea cu Marie-Josephe-Rose Detascher, văduva lui Alexandre de Beauharnais, ghilotinat în timpul Terorii. Ora 10 seara era destul de neobișnuită pentru astfel de evenimente. Bonaparte era bărbatul providențial ales de Barras, pentru a impune ordinea în Republica amenințată de monarhiile europene.

Josephine era cu șase ani mai mare decât Napoleon, însă ofițerul stării stării civile l-a îmbătrânit pe soț cu un an și a întinerit mireasa cu patru. S-au păstrat multe scrisori de dragoste dintre cei doi soți, pline de pasiune și chiar erotice. Căsnicia lor a fost plină de greșeli și iertări. Din păcate, Josephine nu i-a dăruit copii, dar Napoleon s-a gândit mult înainte să o repudieze. În cele din urmă, el și-a sacrificat dragostea și a divorțat la 10 ianuarie 1810. După câteva luni, împăratul s-a recăsătorit cu Marie-Louise de Austria, dar, așa cum era stipulat în actul de despărțire, Josephine a rămas împărăteasa francezilor.

Cu ocazia bicentenarului morții Josephinei de Beauharnais (29 mai 1814), la 20 și 21 septembrie va avea loc o licitație în cadrul căreia va fi propus spre vânzare, printre alte amintiri istorice, celebrul act de căsătorie. Estimat între 80.000 și 100.000 de euro, el este însoțit de o scrisoare a lui Jacques-Louis David, pictorul oficial al lui Napoleon, notează lefigaro.fr.

testamentul lui napoleon

Recent, o copie a testamentului lăsat de Napoleon s-a vândut pentru suma de 375 de mii de euro!


Scris de:

1010


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.