NASA: Asteroidul 2013 TV135 ar putea lovi Pământul!

Evenimente18 octombrie14:57

AsteroidA fost descoperit pe 8 octombrie, la trei săptămâni după ce a trecut de orbita Pământului (nm. 16 septembrie), şi a băgat lumea ştiinţifică în sperieţi. Roca, cu un diametru de 400 de metri ar putea să se izbească de Terra în anul 2032. Impactul ar putea fi devastator, susţine Jet Propulsion Laboratory NASA.

Deşi a trecut pe lângă Terra pe 16 septembrie ( la o distanţă 6.700.000 de km), corpul ceresc a fost catalogat abia în 8 octombrie. Atunci, o echipă de astronomi de la Observatorul Astrophysical Crimeea din Ucraina l-a trecut în categoria celor 10.332 de obiecte „cu risc de impact” din apropierea orbitei terestre.

Chiar dacă specialiştii susţin că „viitorul său în ceea ce priveşte calea orbitală este incert”, se pare că 2013 TV135 va reveni în apropierea orbitei terestre în 2024. „În următoarele săptămâni vom continua să colectăm date despre 2013 TV135, pe care le vom trimite către Minor Planet Center din Cambridge. Obiectul ar trebui să fie destul de uşor de observat lunile următoare, fapt pentru care afirmăm că şi calculele noastre vor suferi îmbunătăţiri substanţiale”, susţin astronomii, lăsând să se înţeleagă că sunt destul de optimişti în ce priveşte evitarea unui impact cu corpul ceresc: „cel mai probabil, rezultatul va consemna o reducere dramatică sau eliminarea completă, de orice risc de impact, cu Pământul”.

În prezent, specialiştii sunt destul de alarmaţi de apariţia acestui asteroid. Chiar dacă, la prima vedere minuscule, şansele de impact – calculate la 1 la 63.000 – sunt considerate destul de periculoase. Este adevărat, până în anul 2032, când este estimat potenţialul impact, mai sunt foarte mulţi ani şi multe se pot schimba. Însă…

„Probabilitatea ca impactul să nu existe în 2032 este de 99.998%”, încearcă să ne liniştească Don Yeomans, NASA’s Near-Earth Object Program Office at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena. „Aceasta este o descoperire relativ nouă. Următoarele cercetări sper să reducă semnificativ nivelul de impact sau să-l elimine în totalitate”, a mai afirmat cercetătorul.

 

sursa: www.jpl.nasa.gov

 

 


Scris de:

2241


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Un comentariu

  1. […] dacă specialiştii susţin că „viitorul său în ceea ce priveşte calea orbitală este incert”, se pare că 2013 TV135 […]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.