Secretul erupţiilor solare: Soarele a ajuns la punctul culminant al activităţii!

Evenimente13 noiembrie14:17

Eruptii solare28 de erupţii solare au fost înregistrate în ultimele două săptămâni, însă radiaţiile emise de aceste fenomene nu afectează viaţa de pe Terra. În schimb, ele pot perturba sistemele de comunicaţii la sol şi în spaţiu, susţin cercetători americani.

Aceste fenomene, notează dailymail.co.uk,  nu înseamnă nimic altceva decât că Soarele se apropie de punctul culminant al ciclului său actual de activitate, după o lungă perioadă de acalmie. În general, un ciclu de activitate solară durează aproximativ 11 ani.

Specialiştii au urmărit ciclurile de activitate solară din 1843, când s-a descoperit acest fenomen, şi spun că este normal ca în perioada de vârf să se producă multe erupţii solare. Chiar şi aşa, cercetătorii recunosc că anul acesta numărul erupţiilor solare de categorie mare a fost mai ridicat.

National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA relevă că numai în ultimele şapte zile au fost înregistrate patru explozii solare de categorie X – nivelul maxim pe scara intensităţii erupţiilor – şi 24 de categorie M (intensitate medie). De altfel, administraţia americană a emis mai multe avertismente în ceea ce priveşte perturbarea comunicaţiilor radio în ultimele două zile.

Erupţiile solare de această intensitate pot provoca perturbări grave ale telecomunicaţiilor la sol şi în spaţiu şi pot afecta sistemele de distribuţie a energiei electrice, spun specialiştii.

Holly Gilbert, de la Goddard Space Flight Center al NASA, a declarat pentru Los Angeles Times: „A fost o perioadă de acalmie în ultimele luni, deci în sfârşit (Soarele, n.r.) s-a activat”. Erupţiile solare au fost însoţite de ejecţii de masă coronară, puternice explozii magnetice la nivelul coroanei solare care proiectează în spaţiu plasmă ionizată cu o viteză de sute de kilometri pe secundă. Ejecţiile de masă coronară pot provoca furtuni geomagnetice, ce pot afecta şi ele comunicaţiile, dar pot determina şi apariţia aurorei boreale.

Sursa, video si foto:

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2484851/Sun-sends-28-solar-flares-erupting-space-week–way.html

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-solar-flare-20131031,0,7996603.story#axzz2jfOvRgGe

 


Scris de:

497


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.