Sfântul Patrick made in Romania

Avizi după tradiţii planetare românii au asimilat cam tot ce era de sărbătorit. Au uitat, în schimb, aproape toate tradiţiile strămoşeşti. E drept, alea moştenite de la daci încoace nu-s aşa de spectaculoase precum cele din sfantul patrick la bucurestiMarele Regat sau, mai ales, cele de peste Ocean. Nici Sfântul Patrick nu face excepţie şi, pe 16 martie, sute de entuziaști cu accesorii verzi au ieşit pe Calea Victoriei. Parada a fost un kitsch care a adus la o laltă dansatori irlandezi, o simulare de meci de rugby dar și o „confruntare” muzicală între un ansamblu de cimpoieri români și instrumentiști irlandezi.

Tradiționala paradă de Sfântul Patrick, patronul spiritual al Irlandei, ( nm. ce o avea Sula cu Prefectura numai românii cunosc! ) a început în Capitală, pe Bulevardul Kiseleff și a continuat spre Guvern, unde circulația a fost întreruptă, pentru a duce apoi sutele de curioși pe Calea Victoriei, spre Piața George Enescu. Parada ce a durat două ore a inclus dansatoare îmbrăcate în verde, care au întreținut atmosfera, mai multe care alegorice, vesel decorate în culorile naționale ale României și Irlandei și muzicieni care au cântat pe drumul dintre Piața Victoriei și Ateneu. Startul paradei l-au dat ambasadorul Irlandei la București, Gerard Corr și președintele Asociația Ireland România Network (IRN), John Long. Un uriaș steag verde a fost purtat în fruntea paradei de doi membri ai echipei de rugby Arlechinii București. Aproximativ 40 de majorete de la Școala generală 112 au însoțit parada.

În același timp, câțiva câini dresați să ajute oamenii cu probleme de vedere au defilat în paradă, îmbrăcați în pelerine verzi. La jumătatea drumului, pe Calea Victoriei, sutele de persoane incluse în această manifestare s-au oprit pentru a face fotografii sau pentru a face schimb de experiență. Astfel, cimpoierii români, îmbrăcați în straie tradiționale și cu cușme de blană pe cap au făcut schimb de instrumente cu cimpoierii irlandezi, îmbrăcați festiv, cu cravate și kilt-uri. La scurt timp de la acest schimb de experiență, cele două grupuri de muzicieni și-au reluat repertoriul lor tradițional.

 

Desfășurarea de Sfântul Patrick a adus, cu mic cu mare, fanii culturii irlandeze fie că aceasta înseamnă preferința pentru berea celebră al cărei brand se putea citi pe tricourile unor participanți la paradă, fie că înseamnă credința în trifoiul pictat pe obraji sau încrederea în spiridușii roșcovani păzitori ai aurului magic—personaje alese de cei care au vrut să se mascheze. Ziua Sfântului Patrick este celebrată pe 17 martie și este marcată de comunitatea irlandeză din lumea întreagă, prin ample parade în diverse metropole.

Parada de la București s-a încheiat cu un spectacol de dans tradițional irlandez în Piața George Enescu dar și cu o simulare a unui mini meci de rugby.

 


Scris de:

744


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.