Telescopul spaţial Planck a captat cea mai veche imagine a Universului

Planck_CMB European Space Agency(ESA) a prezentat într-o conferinţă de presă, la Paris, o parte din descoperirile ştiinţifice ale misiunii europene “Planck” cu privire la evoluţia Universului.

Imaginea dată publicităţii de ESA şi care ilustrează CMB-ul ( “cosmic microwave background”), nu este cea finală, ea reprezintă numai primele 15.5 luni din observaţiile misiunii“Planck”, însă cu siguranţă va rămâne în istorie.

Conform teoriei Big Bang, Universul s-a creat în urmă cu circa 13700 milioane de ani, atunci fiind într-un stadiu mult mai dens şi mai cald decât astăzi. În urma unui proces de expansiune, temperature Universului a scazut în mod constant până sub valoarea de 10000K atunci când s-a finalizat procesul de recombinare a ionilor – undeva la 380.000 de ani de la momentul T0, atunci când se estimează că Universul a atins o temperatură medie de 3000K.

Acesta este şi momentul când temperatura a permis luminii să înceapă să călătorească liber în mediul extern. Până în zilele noastre, datorită continuei expansiuni, temperatura medie a acestei materii aflate în CMB a scăzut substanţial până la valoarea de 2,7 K, ceea ce o face extrem de greu de detectat. Ea va continua să scadă pe măsură ce Universul se va extinde.

Planck a fost lansat împreună cu telescopul spaţial Herschel în mai 2009, un duo care a fost şi cea mai scumpă misiune construită vreodată în Europa. Satelitul, stabilizat prin rotaţie, zboară într-o orbită speciala, în jurul punctului Lagrange L2 al sistemului Soare-Pământ/Lună.

 

 


Scris de:

942


STIRI SIMILARE

Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.