România, prima ţară care anunţă filmul pentru Oscar

www.indiewire.comRomânia şi Ungaria sunt primele ţări care şi-au anunţat propunerile pentru cea de-a 86-a ediţie a premiilor Oscar. Referirea este, fireşte,  la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină”.

Conform IndieWire, propunerea României la premiile Academiei Americane de Film, anunţată la sfârşitul lunii iulie, este “Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer. Filmul a fost distins la începutul anului cu Ursul de Aur la Berlin.  Propunerea Ungariei este filmul “A nagy Füzet” (“The Notebook”), în regia Janosz Szasz.

Academia Americană de Film va anunţa în luna octombrie lista completă a filmelor eligibile pentru nominalizare. Nouă finaliste din zeci de ţări vor fi incluse pe lista scurtă, din care, la mijlocul lunii ianuarie, vor fi alese cele cinci filme nominalizate.

În 2012, un număr record de 71 de ţări şi-au înaintat propuneri către Academia Americană de Film. Câştigătorul ultimei ediţii a premiilor Oscar la categoria cel mai bun film într-o limbă străină este “Amour”, de Michael Haneke.

Propunerea României de anul trecut, “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost selectat pe lista scurtă de nouă filme, însă nu a reuşit să intre printre cele cinci nominalizări finale.

Compania Beta Cinema, care gestionează vânzările internaţionale ale filmului “Poziţia copilului”, se află în negocieri pentru încheierea unui acord de distribuire a lungmetrajului regizat de Călin Peter Netzer în Statele Unite ale Americii, a relatat luni publicaţia Variety.


Scris de:

902


Adaugă un comentariu in căsuța de mai jos, sau publică un link de legătură de pe site-ul tău. Poți de asemenea să te abonezi la această discuție via RSS.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.